donderdag 30 augustus 2012

Stockholm University& The School of Business

Op dinsdag 28 augustus was het dan tijd voor de main orientation day voor international/exchange students. Oftewel... een hele grote verzameling van mensen, die echt van over heel de wereld komen, in een lecture hall. 
We werden om 12uur verwacht in "Aula Magna" een echt indrukwekkende college zaal op campus Frescati - de grote campus.

Het podium voor de zaal, met op dat moment toevallig een eland op het projectie scherm

De zaal aan mijn rechterkant omhoog

De zaal aan mijn linker kant omhoog

En het huge houten plafond boven het podium dat door de hele zaal uitbreidde.
 Zoals je op de foto's kan zien had iedereen zijn eigen lampje boven zijn tafeltje dat je zelf aan en uit kon zetten - ideaal speel materiaal .... 
Er waren tussen 12 en 16.30 een hele hoop sprekers met een hele hoop informatie, wisselend van verzekering, IT services, health care tot reis mogelijkheden en studenten verenigingen. Kortom, een hoop informatie om allemaal later eens in te laten zinken. Na de informatie sessie hebben we nog een campus tour gehad en was het daarna tijd om maar eens voor de inwendige mens te gaan zorgen!
 

De woensdag erna dacht ik EVEN mijn university account te gaan regelen. Rustig uit mijn bedje gegaan en op mijn dooie akkertje naar de campus en IT helpdesk, waar ik zonder problemen een nummertje trok en dacht "ah ze hebben al veel gedaan vandaag" en toen keek ik omhoog naar het digitale nummertjes omroep bord... Mijn eerste gedachte: Oh neeeee....... op het bord stond nummer ~460, ik had nummer 598......  Dus ja ik heb vrijwel een hele dag gespendeerd aan wachten.. om binnen 2 minuten klaar te zijn als je word geroepen en weer weg te kunnen. Diezelfde middag werd er ook een picknick georganiseerd door de studenten vereniging en daar ben ik ook maar een kijkje gaan nemen. Een impressie daarvan is als volgt:


 Oftewel een veld vol studenten, in the middle of no where, die allemaal gaan picknicken met bier! Echt mijn favoriete bezigheid, des al niettemin - leuk gevonden en een grote opkomst. 

Vandaag was het dan tijd voor de algemene orientatie dag op de School of Business - dit is dus mijn afdeling en deze heeft zijn eigen campus. 
Na weer een informatie sessie met veel .. verassend... informatie, kregen we onze vakken lijst en log in gegevens en instructies om ons rooster te kunnen zien. Verder hebben we ook onze Buddy´s leren kennen, mijn buddy heet Hanna, een zweeds meisje met een vader uit de USA en grootouders uit nederland en op het eerste opzicht lijkt ze me best heel aardig. Ik verheug me super op het eerste vak, het is iets wat bij ons zeker niet word gedaan. Het vak heet Business Simulation en voor de geinteresseerde die engels kunnen ontcijferen, dit is de omschrijving van het vak:

"This course is built around the business simulation Webpolo. Webpolo is an interactive education platform where strategies, tactics and operations carried out by firms, meet on a market. The ambition is that the participants will acquire and refine their skills in business acumen, accounting, strategy, marketing and organization in a simulated environment.
During the first meeting the participants will be organized into a number of management teams. This will be done either by the groups themselves or by the lecturer. Or a combination thereof. This management team will be in charge over a simulated company for a number of years. In the beginning, the firms that the newly formed management is in charge of will be identical. Nevertheless, as time progresses the firms will meet different challenges (including the current capacity utilization, staff development, product development, pricing and marketing). Since the market is continuously influenced by the participants and the fact that each game is monitored by a simulation controller.
The business simulation is divided into four meetings where the management team will run the firm. In addition, there is a first introductory seminar, a seminar in the middle of the course (where co-operation in the management treated) and a final seminar where the winner is proclaimed."


Oftewel - super vet. Een gesimuleerde business omgeving en zelf beslissen over je eigen digitale bedrijfje. Mooie kans om eindelijk te kijken of ik ook echt wat kan met wat ik de afgelopen 2 jaar heb geleerd!
Voor degene die zich afvroegen of ik echt een zwaar schema heb en vaak op school zit, zo ziet een zweeds rooster eruit:



 En dit is dan.. voor de komende 4 weken.... Wat een lessen, maar maar.. ik kan dit echt niet bijhouden.. AHUM!!!

Verder heb ik ook nog een foto'tje gemaakt om jullie een idee te geven hoe groot Stockholm university is.

 Bij de blauwe marker, woon ik - Lappis. Links van het universiteits kaartje (waar ik zo lang voor in de rij heb moeten staan) zie je een oranje groepje gebouwen met de naam Kräftriket - dit is de naam van de campus waar de School of Business ligt. Daar tussen in zie je een grote groep oranje gebouwen, dit is Frescati - de grote universiteits campus. Verder kan je beneden op het kaartje in de iets zachtere kleuren `Hagaparken´ zien, dit is een heel groot natuurgebied dicht bij de campus en daar ligt het kasteel waar kroonprinses Victoria woont met haar gezin. Overigens ligt aan de andere kant van de grote campus ook heel veel natuur, daar waren we namelijk met die picknick ( is misschien ook nog een beetje te zien boven het gekleurde gedeelte ook al zie je daar alleen ´Stora Skuggan´ en wij waren verder in ´lilla skuggan´)

Als laatste voor vandaag in mijn blog, een "ode" aan paps en mams voor alles wat ze hebben gedaan voor me in de afgelopen weken/maand.
Mijn steun en toeverlaat :)!
 Dear Mom&Dad,

You've cared for me so much in 20 years. 
Encouraging me to overcome my fears.
One of those latest adventures, started about a month ago.
I did not say it, but yes, I needed you so. 
You've been there so many steps along the way.
Cheering me on, knowing just what to say.
I know I said goodbye without shedding many tears.
Just because I know, you taught me well throughout the years.
Be just as proud as I am, of what we have achieved.
You did so much for me, I can just say: Thank you! for having believed.
Through all the months of preparation and now the actual event.
Knowing that my every smile, hug and tear was meant.
You're in my heart, mind and arms every day.
With lot's of gratitude and love, thank you is really all I can say.

 Love from Sweden..

maandag 27 augustus 2012

Verhuizen&Lappis

Op zondag 26 augustus was het dan zover, tijd om weer te verhuizen naar een nieuwe woonplek in Stockholm. In de ochtend de laatste dingetjes bij elkaar gepakt om tegen elven dan afscheid te nemen, een moment waar ik lang tegenop heb gekeken. Ik heb de afgelopen 3-4 weken een ontzettend mooie, gezellige tijd gehad, met als belangrijkste dat ik graag thuis kwam want ik voelde mij ook echt thuis in mijn eigen Zweedse "mini-gezin".
 De avond van te voren heb ik overigens nog met Pap&Mam voor ze gekookt en ook toen weer een leuke avond gehad.
Even voor 12en begon de stormloop bij de housing office dan op de universiteit. Ik was zeer zeker niet de enige, maar het verkrijgen van mij sleutel ging alsnog redelijk vlot. Ik woon nu in Lappis, een studentencomplex ten noorden van de grote universiteit campus. Hieronder een overzicht van het gebied, ik woon op Forskarbacken, gebouw 3 (zie het rode cirkeltje) op kamer 1312. Voor degene die een postcode erbij willen dat is SE - 114 15 Stockholm.

Tijdens het wachten op mijn sleutel kreeg ik een kopie van mijn contract en de regels te lezen. Hier stond duidelijk in dat er strenge schoonmaak regels waren bij het verlaten van je woning, lap de ramen, dwijl de vloeren, poets de tegels op de badkamer, neem alles nat af, kasten, wc, meubels etc etc.. Na dit alles dacht ik een redelijk schone kamer te gaan aantreffen....


Tevergeefs gehoopt op deze mooie droom.... De deur ging open en we liepen in op afwas, vuilnis, stof dat maanden is opgehoopt, ongepoetste wc, putjes vol haren, waardeloze lakens,kussen en matras. Mijn ergste studenten nachtmerrie was zojuist uitgekomen. 
Gelukkig niet lang getreurd en getreuzeld en samen met pap en mam meteen aan de schoonmaak gegaan. Het water was helemaal zwart nadat het een aantal dingen had gepoetst. Nadat pap het laatste stukje vloer had gedweild, was het dan op naar IKEA. We waren er al eens eerder geweest en deze IKEA is echt immens groot. Om alles nog beter te maken was de vrijdag van te voren PayDay... alle zweden hebben hun salaris gekregen, wat niet veel goeds voorspelde voor de drukte bij IKEA, niet getreurd ... natuurlijk zag het er ZWART van de mensen. 
Om half 7 's avonds was onze IKEA missie dan voorbij.... eindelijk... Zuurtjes aan het roken, maagklep aan het fluiten toen maar eerst gegeten in het hotel van paps en mams. Gelukkig voor mij was het geen probleem en niet al te veel moeite dat ik daar zondag nacht zou doorbrengen aangezien de kamer nog niet echt bewoonbaar was. 
Na een avondje ploeteren waren we in ieder geval voor het grootste gedeelte dan klaar. De volgende ochtend hebben we de laatste dingetjes op een rijtje gezet, om erachter te komen dat we toch nog iets waren vergeten bij IKEA en we dus terug konden - gelukkig was het er nu veeeeeeeeeeeeeeel rustiger. 
We zijn tot lunch ongeveer bezig geweest en dit is dan het uiteindelijke resultaat: 

Vanuit de kamer, richting de gangdeur, rechts mijn kledingkasten en op het einde kan je mijn wasrekje zien uitsteken aangezien ik net mijn eerste was had gedraaid.

Dit is dan de badkamer, het douchegordijn (in het midden) is nieuw, en mijn extra set beddengoed hangt er op dit moment te drogen. Rechts voor de wc. Ook het bad matje waar je een klein puntje van ziet, is nieuw.

De linkerkant van de kamer als je binnenkomt, met een boekenkast, een mini bureau (bedoeld voor hele kleine mensen) een spiegel, een soort luie stoel - waar ik een plaid in heb gelegd - en het eerste nieuwe gordijn.

De rechterkant van de kamer, het grote bureau, nachtkastje, het andere nieuwe gordijn, op de voorgrond een nieuwe mat op de grond (met name in de winter handig) en een nachtlampje erbij op het nachtkastje.

En om het hoekje is dan het bed, met nieuw beddengoed, matras, deken, kussen etc. Met natuurlijk, mijn fluffy vriendjes aan het hoofdeind (die ik zeer zeker nodig zal gaan hebben).
Dat is dan een impressie van mijn eigen kamer. De badkamer heb ik voor mezelf, maar zoals je al kan bedenken is de keuken gedeeld. In het midden van het blok is een soort keuken en woonkamer gemaakt die gedeeld word met in totaal 10 woningen. Iedere woning heeft in de keuken verticaal een eigen kastjes "rijtje". Een hangend kastje, een la en een kastje onder het aanrecht die bij jou kamer horen. Verder zijn er 4 koelkasten en vriezers die worden gedeeld - hier moet je dus je eigen plankje toe eigenen. & zijn er twee fornuizen met ovens waar gekookt aan kan worden. Er zijn ook dingen zoals een magnetron, waterkoker, broodrooster etc. Natuurlijk zijn er ook gezamenlijke spullen in de keuken, maar bij de hygiëne van deze dingen heb ik soms nog wel mijn vraagtekens sinds de keuken zelf al niet de schoonste is. In de woonkamer staat dan een grote eet tafel een bank en een tv - ik voorzie dat ik hier niet veel tijd zal doorbrengen aangezien ik dan liever tv kijk op mijn laptop. 

Morgen om 12 uur begint de algemene voorlichtingsdag voor buitenlandse/uitwisselingsstudenten en die duurt tot ongeveer half 5 's middags/avonds. Daar word veel informatie gegeven over de regels, hoe dingen worden aangepakt op de universiteit, reisinformatie, persoonsnummers etc etc. 

Aangezien ik vandaag niet een van mijn beste avonden heb, denk ik zoals het in mijn vorige huis normaal was, dat ik maar eens naar bed ga. Vroeg erin en maar proberen wat te slapen en het allemaal over me heen te laten komen. Het is hier natuurlijk een stuk stiller dan het was in mijn vorige thuis en dat is altijd even wennen. Ik kreeg vanavond dan ook een fijn nieuwtje dat Trick toen hij thuis kwam het hele huis heeft afgezocht naar mij en nogal teleurgesteld was toen hij zich realiseerde dat hij me niet ging vinden. Toch een fijn idee dat je word gemist... 

Ik hoop dat ik net zo snel wen aan deze nieuwe omgeving als de vorige, alles zal vanzelf wel los lopen zodra ik aan mijn colleges ga beginnen.

Veel Liefs en voor vandaag een hele diepe zucht uit Lappis, Stockholm, Zweden.

vrijdag 24 augustus 2012

Swedish Food!

Om jullie allen een beeld te geven van het Zweedse eten dat ik de afgelopen tijd heb geproefd en ook gegeten (in de meeste gevallen) - dacht ik maak daar ook maar een post over. 

Van alles recepten vinden is nogal moeilijk. Sommige zijn alleen te vinden in het Zweeds en ik kan ze nog niet bruikbaar vertalen. De meeste kan ik wel vertalen, maar waren dan weer niet identiek aan het recept dat hier thuis werd gebruikt.
Maar ik heb in ieder geval van alles een plaatje verzameld zodat jullie het eens kunnen bekijken!

Een van de meest beroemde Zweedse maaltijden is misschien toch wel Köttbullar - vrij vertaald: Vleesballetjes. In Zweden word dit geserveerd met aardappelpuree, lingonberries(een klein rood vruchtje) en een voornamelijk romig sausje. Zowel mam als ik hebben deze specialiteit gegeten in de eerste week. & Laten we heel eerlijk zijn, deze is echt beter als de vele rip-offs/fakes/nepperds die in Nederland worden verkocht! En zoals het misschien in nederland word verkocht, Nee je eet he tniet met pasta, je eet het niet met brood, je eet het gewoon met Aardappels!




Het aller eerste huisgemaakte Zweedse voedsel dat zowel ik als pap en mam hebben geproefd is Marängsviss. Dit is een toetje en het is heel zoet. De ingrediënten zijn snel opgesomd (van wat ik herinner): Vanille ijs, room en schuimpjes. & eventueel nog chocolade saus. Het is erg lekker en ziet er als volgt uit!



De eerste maandag in mijn nieuwe thuis was het dan tijd voor de volgende specialiteit. Raggmunkar! - aardappelpannenkoek. Dit is erg lekker, voor degene die geïnteresseerd zijn, hier heb ik wel een recept van! Zweden eten het trouwens vaker samen met een soort jam...



Volgende experiment was Kroppkakor, niet zo´n heel groot succes wat mij betreft maar dat kon er ook aan liggen dat degene die wij hadden niet zelf gemaakt waren. Zoals de Zweden zelf zeiden: "They dont do themselves justice!" Het zijn eigenlijk bolletjes van aardappelpuree gevuld met varkensvlees en wat kruiden. Maar om even een plaatje te schetsen:



Het laatste en meest recente Zweedse gerecht was Lapskojs!! Dit gerecht was helemaal homemade door Marcus en het was erg lekker! Mondgevoel is een beetje als boerenkoolstamp, alleen zonder de boerenkool. I.p.v. de groente is het heel fijn gesneden vlees. Dit eet je dan samen met "pickled"/iet wat zurige rode bieten. Ook al smaakte voor mij niet veel anders dan gewoon koude rode bieten! Maar dan alsnog het was zeer zeer smakelijk en is een aanrader!


 Dus ver een lijstje van traditioneel Zweeds voedsel. Als iemand een recept wil hebben, laat een berichtje achter op facebook of stuur een mailtje en dan zal ik er even voor gaan zitten om een recept (vrijwel foutloos) te vertalen!

donderdag 23 augustus 2012

De Laatste Loodjes van de EILC

Afgelopen maandag was de laatste dag van mijn 'Erasmus Intensive Language Course', de dag van het examen en diezelfde avond een soort afscheidsfeest onder het mom van een 'Crayfish Party'.

Dit feestje werd gegeven in 'Hellasgården' een plek buiten Stockholm waar je kan zwemmen, er zijn fitnesscentra (binnen en buiten) en waarschijnlijk nog veel meer kan. In ieder geval ook wandeltochten kan doen en in de Sauna kan relaxen. Wij hadden daar een huisje waarin de ruimte was om binnen te kunnen eten, en een houten terras buiten waarop gebarbequed kon worden. En het huisje stond vrijwel direct aan het water. Wat natuurlijk mooi uitzicht betekend!

Wat ze ons niet hadden verteld is dat we uiteindelijk alle Zweedse feestdagen in een avond gingen doen. We hebben dus het komende lijstje afgewerkt: Midzomer, Valborg, Pasen, Lucia, Kerstmis en uiteindelijk dan de 'Crayfish Party'. Midzomer of in het engels: Midsummer, is een feest waarbij de Zweden de langste dag van het jaar vieren. Ze dansen dan met iedereen rond grote versierde palen overal in het land & natuurlijk moesten wij dat ook doen om het feest fatsoenlijk te vieren. Wij deden uiteindelijk de Kikkertjes Dans.. zoals het aan ons werd uitgelegd. En de tekst van dit liedje bestaat eigenlijk uit niet meer dan.. kikkertjes, ze heben geen oren, ze hebben geen staart en ze doen kwuakkwuak :P. Luidkeels zingend en dansend met 55 man op een veld... is dat een komisch gezicht voor voorbijgangers. Valborg is een feest waarbij ze het einde van de winter vieren, ook hier hoort dansen, zingen en spelletjes doen bij. En dus werd dat ook gedaan door onze groep, varierend van zaklopen, spijkerpoepen, rondjes rennen totdat je duizelig werd en met een zak over je hoofd hopen dat iemand anders je de goede weg op stuurt vanaf een afstand. 

Daarna werd het feestje binnen voortgezet met traditioneel eten voor elke gelegenheid, een ei om in te kleuren voor Pasen en toen was het tijd voor Lucia. Lucia word gevierd op 13 december en het verhaal over deze feestdag is dat de jonge vrouw Lucia, een heel sterk geloof had in God, waardoor ze ondanks haar heidense daden (voor haar tijd) maar niet kon worden gedood. Echter toen ze een moment twijfelde aan haar geloof, heeft het haar leven gekost. Lucia brengt zogenaamd "het licht" voor blinden. Met Lucia word er op scholen dus altijd een jonge dame gekroond tot Sankta Lucia, er word dan een witte jurk gedragen en als het donker is met kaarsen door het dorp gelopen en gezongen. 
Kerstmis is natuurlijk niet veel anders als bij ons, ook hier dansen ze rond de kerstboom en word er gezongen.. Een tekst die vertaald dicht bij; Dikke oude man breng ons vrede, geluk etc... 
We moesten ook allemaal een klein cadeautje meebrengen om daarna uit te wisselen met anderen. Dit symboliseerde natuurlijk de cadeaus die met kerstmis worden gegeven. 


 Ik had zelf een reep chocolade gekocht,, maar het bovenstaande had ik gekregen voor onze mini kerstmis! Best een leuk cadeautje al zeg ik het zelf!

Na kerst was het dan tijd voor de Crayfish party, deze feesten worden alleen in eind augustus-begin september gegeven omdat alleen dan crayfish mogen worden gevangen. Wat is Crayfish? Een mini Kreeft. Mijn eetlust verging me totaal toen dit beestje me op mijn bord lag aan te kijken en mijn buurman hem vrolijk uit elkaar was aant peuzelen.. 
Voor elke feestdag hadden we trouwens, typisch Zweedse gerechten. Zo is Zalm heel populair met midzomer, barbeques met Valborg etc etc.. 

Het rare ding op mijn hoofd, is een hoedje dat traditioneel is voor een Crayfish feestje... heel erg charming.
Daarna was het tijd om afscheid te nemen van onze leraressen. Er werden natuurlijk een paar cadeautjes gegeven en voor iedereen die zichzelf afvroeg, wie heeft je nou al die tijd les gegeven, nou hier komt ze dan!

De oude vrouw links is mijn lerares; Birgitta. En de mevrouw op de voorgrond is Suzanne, de andere lerares van de intermediate en ook van 1 beginner groep. 

Het was die maandag trouwens ook de verjaardag van een van mijn klasgenoten. En omdat de spaanse dames zo erg aandringde, dan toch maar op de foto en samen 22 maken!

Het uitzicht over het meer werd gedurende de avond trouwens niet slechter, maar alleen beter. Echt een prachtig, en rustig gezicht behalve als je dronken classmates besluiten te gaan skiny dippen ... ook al waren ze met dat idee minder blij toen ze weer uit het water kwamen. Maar alsnog een prachtig uitzicht!


De dinsdag erna zijn we met school naar Skansen gegaan, maar daar hebben jullie eerder al foto's van gezien!

Woensdag was het dan tijd voor de uitreiking van onze certificaten en de bekendmaking van cijfers. Zodat iedereen het kan zien,, dit is het papiertje waar ik zo trots op ben!
Ondertekend en wel, mijn certificaat. B1 is in 4 weken tijd echt een hoog level. Zoals mijn lerares het zelf zei; ik ben er als een van de beste uitgekomen. Grappig vond ik zelf dat ik het beter had gedaan dan iemand in de gevorderde klas!

Aan het eind van deze blogpost dacht ik dat het misschien wel leuk was, om eindelijk te zien waar ik nou helemaal doorheen loop als ik naar de bus moet.
Zoals ik zei, het is een 20 minuten lange loop en als ik bos zeg, dan bedoel ik ook bos. Op minder dan 5 minuten afstand van het huis begint het bos. De volgende foto's zijn de route die ik afleg door het bos en veld om bij de bus te komen. Voor degene die het zich afvragen, er zit geen enkel stukje dubbel bos tussen!

Het begin van het bos!

Dit pad loopt naar beneden...

En nog verder naar beneden

Om daarna nog verder naar beneden te gaan

Daar is dan het einde van de afdaling! De opening naar het veld

Dit is het veld waar je dan omheen moet lopen. Links op de foto waar de bomen iets uit elkaar staan boven het midden van de foto is waar je uiteindelijk naar toe moet

Het pas langs het veld, met in de verte de start van een nieuw stuk bos

Bestemming bereikt! Aan het eind van het veld kijk je dan hier richting het volgende pad wat gevolgd moet worden om bij een bus te komen.

Hier is een splitsing, voor de bus ga je links omhoog, voor het nationaal park, rechts naar beneden

Een terugblik naar waar je dan vandaan bent gekomen. Iets boven de horizon van de foto zie je een wit streepje, dat is waar het pad uitkomt bij het veld

Up we go!

En verder omhoog, rechts naast deze weg ligt trouwens het meer wat je op de foto bij de splitsing een beetje kon zien

En nog een stukje verder omhoog....

Om bij de geasfalteerde weg uit te komen!

En daar heel in de verte dan het einde van dit pad te zien

&als je die weg bent uitgelopen zie je daar in het midden van de foto de bushalte!

Mijn busstop! Yeey!

En dit is dan het uitzicht vanaf de bushalte. Je komt dan van helemaal links op de foto tussen de bomen vandaan
 
Voor de rest is er op dit moment niet zo heel veel te melden, school is gestopt en het is nu voorbereiden op mijn verhuizing. 
Ik heb vanaf nu niet echt meer veel te doen, ik heb vandaag een mini koelbox gekocht en naar huis gedragen omdat ik echt afschuwelijke koelkast verhalen heb gehoord. Ik ben mijn ikea lijstje aan het schrijven! & voor de rest lekker relaxen @ home.

vrijdag 17 augustus 2012

Life @ Home

Net zoals dat het leven op school doorgaat, gaat natuurlijk ook het leven thuis in huize Agnvall gewoon door. 

Mijn dagelijkse routine is als volgt: ik kom rond 8.30-9.00 uit bed en ga genieten van mijn ontbijtje (waarvan al eerder een foto heeft gestaan op FB). Ik ben werkelijk verzot op het brood :P! & dit is tot nu toe de beste sinaasappelsap in Zweden => Bravo! Daarna ga ik meestal nog een beetje aan school werken, bloggen of een beetje zweedse tv kijken om mijn zweedse hersenhelft actief te houden. Tegen 11.30 is het tijd voor mij om aan mijn 20 minuten lopen richting bushalte te beginnen. De omgeving waar ik dan doorheen loop ziet er voornamelijk als volgt uit.



Als ik tegen vier uur uit school kom, betekent dat een estimated time of arrival at home van ongeveer half 6. Dan is het vrijwel meteen tijd om te eten!! Afgelopen week was het tijd voor kroppkakor.. (wat niet zo'n groot succes was) dat is dus een van de zweedse gerechten die ik niet zo geweldig vond, kan ook te wijten zijn aan het feit dat deze pre-made waren i.p.v zelf gemaakt. Gegrillde kip! YUM!!!! Marcus zorgt namelijk ervoor dat alle filet van de botten is ontdaan voordat het op tafel komt. & stelletje gekken hierzo lusten het vel niet.. het meest knapperige, smaakvolle deel laten ze liggen. MAARRR niet getreurd, deste meer vel was er voor mij ^^!!!!!!!!!!! Donderdagen is zoals altijd pannenkoeken dag en gister heeft marcus pannekoek met nutella geprobeerd... erg lekker volgens hem, hij ging daarna alleen alsnog vrolijk verder met wat ik om heb gedoopt tot pannenkoekendrap van jam, slagroom en stukjes pannenkoek. Eerste dag van deze week heb ik trouwens een bij elkaar geraapt restjes diner gehad aangezien ik laat thuis was door de volksdans lessen op school& om jullie allemaal lekker te maken; JA daar zijn beelden van, JA daar zijn bewegende beelden van en NEE die gaat niemand te zien krijgen als ik erop sta :P!

Na het eten is het dan tijd om te wandelen met Trick. Door het op nog geen 5 minuten afstand bos. Bos links, bos rechts, bos overal pick a road and walk :P! 
&aangezien dit zweden is en ze nogal veel heuvels, stijle heuvels, hebben zijn mijn beenspieren aardig getrained in de afgelopen weken! Een impressie van de wandeling. 
 
Het kleine zwarte vlekje is Trick, hij is nogal over actief en barst van energie tijdens wandelingen. En dat maakt het nogal moeilijk om hem vast te leggen :P Links in beeld zijn Elin en Marcus natuurlijk :)!
De afgelopen week is in de achtertuin een agility-course opgezet, aangezien Trick word getrained voor zowel gehoorzaamheid als agility wedstrijden. Dit weekend gaan we kijken naar een wedstrijd in de vorige woonplaats van Elin&Marcus en ik ben super benieuwd want ik heb het nog nooit gezien! &Trick zal ook wel overexcited zijn, want waar een hondenwedstrijd is, zijn honden! En als het om agility gaat zijn er vaak heel veel Collie's/Bordercollie's/Sheltie's en dat zijn z'n beste vriendjes!! :P

&Ik weet dat iedereen heel nieuwsgierig is naar waar ik woon, maar ik ben van mening dat ze ook nog wel een beetje privacy mogen hebben... Hun huis is al heel makkelijk te vinden op googlemaps/streetview; Dragonvagen 9 Tyresö. Ik heb dan een paar foto´s gemaakt van waar ik mijn kamer heb ik het huis en daar zullen jullie het dan mee moeten doen :)!

Mijn Slaapkamer vanaf de gang

Mijn Slaapkamer, vanaf het Raam

Mijn Badkamer, met een drogende handdoek.

Mijn badkamer, met douche in beeld.

Dan heb ik ook nog even een foto gemaakt, eigenlijk speciaal voor mijn moeder. Voor de mensen die er nieuwsgierig naar zijn, ja ik was nog steeds en nee er is nog altijd niks fout gegaan! Tot mijn moeder kwam met de vraag: Waar droog jij je was? En ik antwoorde: in de "Droogkabine". Wat is een droogkabine... tjah.. zoals ik zei: een uit de kluiten gewassen koelkast met wasrekjes erin, en ja hij kan ook aan zodat het sneller gaat. Maar dat staat hij hier bijna nooit.
Dit is nou de famous "Droogkabine" en ja op dit moment is hij gevuld met mijn was! Overigens, strijkt de vrouw des huizes niet, dus ik heb mezelf voorgenomen dat ook niet te doen! De enige die een strijkijzer aanraakt in dit huis is Marcus, omdat hij zijn overhemden voor z´n werk ZELF strijkt. Hier kunnen een aantal nederlandse mannen nog wat van leren :P!!!! & ik denk dat ik het wel eens ben met dit beleid, mijn was komt nauwelijks gekreukt uit de wasmachine, nat ophangen even in shape trekken en klaar. Dus Dave, jij mag je overhemden later ook zelf strijken!
Om jullie dan ook een beetje te educaten over Zweedse cultuur: op de radio in de huurauto heb ik aantal zweedse nummers gehoord en eentje daarvan was wel leuk. Ik werd hieraan herinnerd toen Marcus dit was aan ´t zingen terwijl hij door het huis liep, na de titel hebben gevraagd weet ik nu ook hoe het heet en hier komt ie dan!
Vrij vertaald: Daar waar ik mijn hoed hang. Vrolijk en klinkt wel leuk, ik luister er voornamelijk naar om gewend te raken aan het tempo waarop zweden spreken. Ze slikken namelijk ook woorden en delen in die voor mij op dit moment nog essentieel zijn en een beetje zweedse muziek gaat me daar hopelijk bij helpen!